Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
Celem olimpiady jest:
• pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności,
• podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu profilaktyki chorób dietozależnych,
• upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia,
• konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół,
• podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
Organizatorem olimpiady jest Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, ul. Gen. J. Sowińskiego 3. Współorganizatorem olimpiady są:
• Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 28,
• Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, ul. Rybacka 1.
Zawody są trójstopniowe.
Etap I – szkolny – zawody I stopnia.
Etap II – okręgowy – zawody II stopnia.
Etap III – centralny – zawody III stopnia.
Do II etapu – okręgowego kwalifikuje się co najwyżej 2 najlepszych uczniów danej szkoły (spośród tych, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do zdobycia w I etapie (szkolnym).
Harmonogram zawodów trzech edycji Olimpiady:
XXVI (rok szkolny 2021/2022) |
|
Tematyka wiodąca |
Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia |
Etap szkolny |
II dekada października 2021 r. |
Etap okręgowy |
03 grudzień 2021 r. |
Etap centralny |
17-19 marca 2022 r. |
Tematyka wiodąca XXVI edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia.
1. Epidemiologia (epidemiometria) nadciśnienia.
2. Biochemia ciśnienia tętniczego.
3. Charakterystyka nadciśnienia jako jednostki chorobowej – postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne.
4. Nadciśnienie tętnicze w zespole policystycznych jajników.
5. Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej potencjalny związek z nadciśnieniem tętniczym.
6. Metody ograniczenia zawartości chlorku sodu w produktach spożywczych
7. Dietoterapia nadciśnienia tętniczego.
8. Zalecenia dietetyczne w prewencji i wyrównaniu nadciśnienia tętniczego dla osób aktywnych fizycznie.
9. Interdyscyplinarne wspomaganie leczenia nadciśnienia:
• Surowce roślinne w profilaktyce i wspomaganiu leczenia nadciśnienia tętniczego.
• Rola wybranych roślinnych substancji bioaktywnych w prewencji i leczeniu nadciśnienia tętniczego.
• Rola czynników psychologicznych w etiologii oraz przebiegu nadciśnienia tętniczego.
• Ćwiczenia fizyczne w terapii nadciśnienia tętniczego.
• Zastosowanie terapii z udziałem zwierząt w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
Literatura
Literatura dotycząca tematyki wiodącej
1. Gutowska I., Gawęcki J. (red.): Nadciśnienie tętnicze – interdyscyplinarne podejście. Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Wyd. Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, Szczecin 2021.
2. Bzdęga J., Gębska-Kuczerowska A.: Epidemiologia w zdrowiu publicznym, Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
3. Gawęcki J., Roszkowski W. (red.): Od norm żywieniowych do marketingu żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu 2011.
4. Grodzicki T., Narkiewicz K., Czarnecka D., Gaciong Z., Januszewicz A., Tykarski A., red.: Podręcznik Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego. Gdańsk: VM Media Sp. z o.o; 2016.
5. Ziółko E, Podstawy fizjologii człowieka, Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, 2006.
6. Zasady Postępowania w Nadciśnieniu Tętniczym Wytyczne PTNT 2019 |
PTNT Available online: https://nadcisnienietetnicze.pl/ptnt/wytyczne_ptnt
Osoby zainteresowane udziałem w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności proszone są o zapisanie się u swojego nauczyciela biologii lub bezpośrednio u przewodniczącego Olimpiady- Pani prof. Beaty Wnuczyńskiej- Ogryzko. Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku 27.09.2021.