II LO   SP 53   Dane teleadresowebiuletyn informacji publicznej

school and education

Kontakt tel.

85 65 11 416

Logo Szkoły

II Liceum Ogólnokształcące im. księżnej Anny z Sapiehów Jabłonowskiej w Białymstoku
Szkoła Podstawowa Nr 53 z Oddziałami Dwujęzycznymi w Białymstoku

International Baccalaureate No. 6156

Logo DSD

Logo IB

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

Celem olimpiady jest:

• pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności,

• podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu profilaktyki chorób dietozależnych,

• upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia,

• konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół,

• podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.

Organizatorem olimpiady jest Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, ul. Gen. J. Sowińskiego 3. Współorganizatorem olimpiady są:

• Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 28,

• Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, ul. Rybacka 1.

Zawody są trójstopniowe.

Etap I – szkolny – zawody I stopnia.

Etap II – okręgowy – zawody II stopnia.

Etap III – centralny – zawody III stopnia.

Do II etapu – okręgowego kwalifikuje się co najwyżej 2 najlepszych uczniów danej szkoły (spośród tych, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do zdobycia w I etapie (szkolnym).

Harmonogram zawodów trzech edycji Olimpiady:

 

XXVI (rok szkolny 2021/2022)

Tematyka wiodąca

Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia

Etap szkolny

II dekada października 2021 r.

Etap okręgowy

03 grudzień 2021 r.

Etap centralny

17-19 marca 2022 r.

Tematyka wiodąca XXVI edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia.

1. Epidemiologia (epidemiometria) nadciśnienia.

2. Biochemia ciśnienia tętniczego.

3. Charakterystyka nadciśnienia jako jednostki chorobowej – postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne.

4. Nadciśnienie tętnicze w zespole policystycznych jajników.

5. Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej potencjalny związek z nadciśnieniem tętniczym.

6. Metody ograniczenia zawartości chlorku sodu w produktach spożywczych

7. Dietoterapia nadciśnienia tętniczego.

8. Zalecenia dietetyczne w prewencji i wyrównaniu nadciśnienia tętniczego dla osób aktywnych fizycznie.

9. Interdyscyplinarne wspomaganie leczenia nadciśnienia:

• Surowce roślinne w profilaktyce i wspomaganiu leczenia nadciśnienia tętniczego.

• Rola wybranych roślinnych substancji bioaktywnych w prewencji i leczeniu nadciśnienia tętniczego.

• Rola czynników psychologicznych w etiologii oraz przebiegu nadciśnienia tętniczego.

• Ćwiczenia fizyczne w terapii nadciśnienia tętniczego.

• Zastosowanie terapii z udziałem zwierząt w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.

Literatura

Literatura dotycząca tematyki wiodącej

1. Gutowska I., Gawęcki J. (red.): Nadciśnienie tętnicze – interdyscyplinarne podejście. Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Wyd. Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, Szczecin 2021.

2. Bzdęga J., Gębska-Kuczerowska A.: Epidemiologia w zdrowiu publicznym, Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2020.

3. Gawęcki J., Roszkowski W. (red.): Od norm żywieniowych do marketingu żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu 2011.

4. Grodzicki T., Narkiewicz K., Czarnecka D., Gaciong Z., Januszewicz A., Tykarski A., red.: Podręcznik Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego. Gdańsk: VM Media Sp. z o.o; 2016.

5. Ziółko E, Podstawy fizjologii człowieka, Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, 2006.

6. Zasady Postępowania w Nadciśnieniu Tętniczym Wytyczne PTNT 2019 |

PTNT Available online: https://nadcisnienietetnicze.pl/ptnt/wytyczne_ptnt

Osoby zainteresowane udziałem w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności proszone są o zapisanie się u swojego nauczyciela biologii lub bezpośrednio u przewodniczącego Olimpiady- Pani prof. Beaty Wnuczyńskiej- Ogryzko. Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku 27.09.2021.

Kontakt

85 65 11 416